Content

Casanova, Collio Pinot Nero DOC 2011/2012

Castello di Spessa
Cena: 35,40 €
Bez DPH: 29,50 €
35,40 €
0,750l.
Na objednávku do 3 dní

Hodnotenie vína

Gambero Rosso: 2f Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
Veronelli: 91 bodov3 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Duemilavini: 4 Sprievodca talianskymi vínami Talianskej asociácie someliérov AIS. Systém hodnotenia je založený na 100 bodovej stupnici a ocenení jedným až piatimi strapcami hrozna. 5 strapcov (91-100b.) - vynikajúce, mimoriadne víno, 4 hrozná (85-90b.) - veľké, veľmi pekné víno, 3 hrozná (80-84b.) - nadpriemerne dobré víno, 2 hrozná (70-74b.) - priemerné avšak príjemné víno.
Luca Maroni: 90 bodov Hodnotenie excentrického vinárskeho odborníka Luca Maroniho je originálne a získava si stála väčšiu obľubu. L.Maroni hodnotí víno z troch hľadísk:1- konzistencia alebo plnosť, 2- vyváženosť, 3- integrita, tj. celistvosť, čistota a úplnosť senzorických vnemov. Každé hľadisko sa hodnotí zvlášť, víno môže dostať až 34 bodov za každé hľadisko. Celkový súčet bodov tvorí index príjemnosti vína, max. 100 bodov. Podľa L.Maroniho už vína s indexom od 75 bodov stoja za dobré pitie.

 

V septembri 1773 prebýval na zámku Castello di Spessa slávny Giacomo Casanova, ktorý tu dokončil jedno zo svojich diel - Istorie delle turbolenze della Polonia.

Prezreté hrozno sa zbiera výhradne ručne na začiatku októbra. Fermentácia bez stopiek a jadierok prebieha pri riadenej teplote cca 28°C; macerácia trvá 15 - 25 dní; jablčno - mliečne kvasenie sa deje v nerezových tankoch. Potom sa víno premiestni do drevených sudov (Neveres, Allier a Troncais), ktoré putujú "odpočívať" na 24 mesiacov do 15 metrov hlbokého bunkra hradu Spessa. Konečná kupáž sa robí opäť v nereze, bez filtrácie, aby sa čo najlepšie zachovali vône a chute. Fľaše pred predajom ležia ďalších 12 mesiacov. 

Rubínová farba, mäkká, elegantná. Vôňa ponúka jemné tóny drobného ovocia - malín a ríbezlí. Zamatová a harmonická chuť len potvrdzuje to, čo cítime vo vôni.

K dusenému mäsu, stredne vyzretým a vyzretým syrom je toto víno ideálnym sprievodcom. Taktiež je vhodné len tak, k meditácii.

Obsah alkoholu 13,5%, podávame pri 18°C.

 

Vinárstvo:

Na miernych svahoch DOC oblasti Collio sa rozkladá 30 ha viníc vinárstva Castello di Spessa, ďalších 35 ha viníc sa nachádza v DOC oblasti Isonzo.

Vína z tohto vinárstva boli spomínané už v 16. storočí. 

Castello di Spessa patrí aj dnes do najužšej špičky vinástiev z Friuli, k čomu veľkou mierou prispieva aj jeden z nalepších talianskych enológov, pán Gianni Menotti.