Content
56_dessimis-pinot-grigio-doc.jpg56_dessimis-pinot-grigio-doc.jpg

Dessimis Pinot Grigio DOC 2008/14/15

Vie di Romans
Cena: 38,00 €
Bez DPH: 31,67 €
38,00 €
0,750l.
Na sklade

Hodnotenie vína

Veronelli: 90 bodov3 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Gambero Rosso: 2f Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
L'Espresso: 3 Populárny sprievodca vínami vydavateľstva L'Espresso hodnotí kvalitu vína počtom fliaš a 20 bodovou stupnicou. 5 fliaš (18,0-20,0b.) - výborné víno najvyššej úrovne 4fľaše (16,5-17,5b.) - veľké, veľmi pekné víno 3 fľaše (15-16b.) - dobré víno, najmä pre menej dôležité vína je to veľmi dobrý výsledok 2 fľaše (13,5-14,5b.) - pre veľké víno je to nedobré hodnotenie 1 fľaša (12-13b.) - dostatočne dobré víno.
Luca Maroni: 94 Hodnotenie excentrického vinárskeho odborníka Luca Maroniho je originálne a získava si stála väčšiu obľubu. L.Maroni hodnotí víno z troch hľadísk:1- konzistencia alebo plnosť, 2- vyváženosť, 3- integrita, tj. celistvosť, čistota a úplnosť senzorických vnemov. Každé hľadisko sa hodnotí zvlášť, víno môže dostať až 34 bodov za každé hľadisko. Celkový súčet bodov tvorí index príjemnosti vína, max. 100 bodov. Podľa L.Maroniho už vína s indexom od 75 bodov stoja za dobré pitie.
Wine Spectator: 92 Najuznávanejší svetový časopis o víne. Používa 100 bodovú stupnicu hodnotenia. 95-100b.- Classic- veľké víno 90-94b. - Outstanding - víno s vynikajúcim charakterom a štýlom 85-89b. - Very good - víno so špecifickými kvalitami 80-84b. - Good - kvalitné dobréé víno 75-79b. - Mediocre - piteľné víno, ktoré môže mať menšie nedostatky 50-74b. - neodporúča sa.
Duemilavini: 3 Sprievodca talianskymi vínami Talianskej asociácie someliérov AIS. Systém hodnotenia je založený na 100 bodovej stupnici a ocenení jedným až piatimi strapcami hrozna. 5 strapcov (91-100b.) - vynikajúce, mimoriadne víno, 4 hrozná (85-90b.) - veľké, veľmi pekné víno, 3 hrozná (80-84b.) - nadpriemerne dobré víno, 2 hrozná (70-74b.) - priemerné avšak príjemné víno.

Očarujúci Pinot Grigio z vinice Dessimis s ľahkým dotykom bariku. V sprievodcovi Gambero Rosso sa píše, že je to „archetyp veľkého Pinot Grigio“. Pri výrobe všetkých svojich vín Gianfranco Gallo dôsledným, skoro puntičkárskym, spôsobom dohliada na správne dodržiavanie všetkých detailov ako na vinici, tak aj vo vinárstve.

Hlbšia slamovo žltá farba so zelenkastými odleskami. Víno s krásnou ovocnou vôňou a plným telom, v chuti nádych tropického ovocia ako ananás, papája je vyvážený sviežimi citrusovými tónmi a náznakom hrianky. Bohatú chuť krásne dopĺňa intenzívna a veľmi dlhá dochuť.

Optimálna zrelosť je 5 – 6 rokov po zbere. Pri vhodnom uložení môže ležať minimálne 14 rokov.

Dessimis je víno vhodné k dôležitým jedlám z rýb a bieleho mäsa.

Ideálna teplota pri servírovaní je 11 – 12°C.

Obsah alkoholu 14,5%.

Vinárstvo:

Rodina Gallo sa venuje vinohradníctvu a vínu viac ako jedno storočie. Je to história lásky a zaujatia pre vec s nevšedným nasadením všetkých členov rodiny.

Vinárstvo sa nachádza vo špecifickej friulskej oblasti na severnom brehu rieky Isonzo blízko slovinských hraníc. Všetky vinice sú súčasťou DOC apelácie Friuli Isonzo, ktorá je charakteristická naplaveninovými pôdami s veľkým obsahom železa.

Gianfranco Gallo vedie vinárstvo od roku 1978. Vo vedení rodinného podniku presadil rad podstatných, často aj veľmi bolestivých zmien, aby zaviedol do pestovania viniča a výroby vína najnovšie poznatky svetovej enológie.

Neobvyklá urputnosť a starostlivosť v najmenších detailoch dostala vína z tohto vinárstva na najvyššiu svetovú úroveň s nezameniteľným puncom osobitosti a osobnosti vinára.