Content
131_pedraia-nuragus-di-cagliari-doc.jpg131_pedraia-nuragus-di-cagliari-doc.jpg

Pedraia, Nuragus di Cagliari DOC 2011

Cantina Santadi
Cena: 10,56 €
Bez DPH: 8,80 €
10,56 €
0,750l.
Na objednávku do 3 dní

Hodnotenie vína

Veronelli: 88 bodov2 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Gambero Rosso: 1 Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
L'Espresso: 1 Populárny sprievodca vínami vydavateľstva L'Espresso hodnotí kvalitu vína počtom fliaš a 20 bodovou stupnicou. 5 fliaš (18,0-20,0b.) - výborné víno najvyššej úrovne 4fľaše (16,5-17,5b.) - veľké, veľmi pekné víno 3 fľaše (15-16b.) - dobré víno, najmä pre menej dôležité vína je to veľmi dobrý výsledok 2 fľaše (13,5-14,5b.) - pre veľké víno je to nedobré hodnotenie 1 fľaša (12-13b.) - dostatočne dobré víno.

Nuragus je stará sardínska odroda, ktorú priviezli na Sardíniu antickí Feničania. Táto veľmi plodná odroda sa pestuje na juhu ostrova a v Santadi sa z nej vyrába vynikajúce biele víno.

Víno má zlatožltú farbu so zelenkavými odleskami. Vôňa je svieža, vínna, veľmi príjemná. Chuť je lahodná, suchá, veľmi harmonická s ľahkou kyselinkou.

Pedraia je víno vhodné ku všetkým chodom z rýb a zeleniny. Obzvlášť vhodné je k čerstvému sardínskemu syru Pecorino.

Obsah alkoholu 13%.

Vinárstvo:

Vinárstvo Santadi bolo založené v roku 1960 ako družstvo malých vinárov. Začiatkom 90-tych rokov si nové vedenie družstva postavilo pred seba veľmi ambiciózny projekt, keď sa rozhodlo vinárstvo zásadne zmodernizovať, sústrediť sa na pestovanie tradičných odrôd, a tým zdôrazniť špecifickosť veľmi zaujímavej oblasti Sulcis na juhu Sardínie. S tým súvisí aj maximálny dôraz na kvalitu vína. Ako konzultanta k spolupráci prizvali jedného z najrenomovanejších talianskych a svetových enológov Giacoma Tachis.

Dnes je Cantina Santadi jedným z dvoch najlepších sardínskych vinárstiev a je pojmom aj v celosvetovom meradle. Typické vína tohto vinárstva sú skvostné biele Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.