Santo Spirito, Etna Rosso DOC 2012
Hodnotenie vína
Vinárstvo Terre Nere sa nachádza na severnom svahu sopky Etna. Víno sa vyrába z 5 viníc, vždy oddelene, ako cru. Vinica Santo Spirito s rozlohou 1,2 ha bola prikúpená nedávno, len v roku 2006 a ročník 2007 bol prvý, ktorý sa fľaškoval. Ide o jednu z najlepších viníc v regióne Etna. Réva je stará 50 – 70 rokov. Odrody: Nerello Mascalese a malé množstvo Nerello Cappuccio. Odrody: Nerello Mascalese a malé množstvo Nerello Cappuccio. Macerácia a kvasenie na šupkách prebieha 10 – 15 dní v nerezových tankoch, malolaktická fermentácia a zrenie v dubových súdkoch. Po 18 mesiacoch sa víno bez filtrácie fľaškuje. Kvalita vína je excelentná, možno je vo svojom profile viac „klasické“, ako ostatné cru.
Vôňa červeného ovocia s minerálnymi tónmi. Komplexný minerálny výraz, elegantná a vyvážená chuť s tónmi prezretého tmavého ovocia, mäsa, citrónovej kôry, veľmi koncentrovaná a dlhotrvajúca.
Hodí sa k dôležitým jedlám z červeného mäsa a k vyzretým syrom.
Obsah alkoholu 14%.
Ročník 2015 - 0,750l. =44,50€ s DPH
Vinárstvo:
Známy taliansky obchodník s vínom Marco de Grazia kúpil v roku 2002 na severnom svahu Etny vinárstvo s 22 hektármi excelentných viníc. Niektoré z nich sú vo výške takmer 1000 metrov nad morom. Mimoriadne podmienky lávového podložia, mikroklíma a nadmorské výšky dávajú tomuto terroir úplne špecifický rozmer. Tak isto aj vínam, ktoré sú zrovnateľné s vínami z Burgundska alebo Barola.
Počas veľmi krátkeho času sa o vínach z Terre Nere začalo hovoriť ako o najlepších sicílskych vínach.