Content

Segrè, Collio Sauvignon DOC 2013/2015

Castello di Spessa
Cena: 35,00 €
Bez DPH: 29,17 €
35,00 €
0,750l.
Na sklade

Hodnotenie vína

Gambero Rosso: 2f Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
Veronelli: 91 bodov3 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Duemilavini: 4 Sprievodca talianskymi vínami Talianskej asociácie someliérov AIS. Systém hodnotenia je založený na 100 bodovej stupnici a ocenení jedným až piatimi strapcami hrozna. 5 strapcov (91-100b.) - vynikajúce, mimoriadne víno, 4 hrozná (85-90b.) - veľké, veľmi pekné víno, 3 hrozná (80-84b.) - nadpriemerne dobré víno, 2 hrozná (70-74b.) - priemerné avšak príjemné víno.
Luca Maroni: 90 Hodnotenie excentrického vinárskeho odborníka Luca Maroniho je originálne a získava si stála väčšiu obľubu. L.Maroni hodnotí víno z troch hľadísk:1- konzistencia alebo plnosť, 2- vyváženosť, 3- integrita, tj. celistvosť, čistota a úplnosť senzorických vnemov. Každé hľadisko sa hodnotí zvlášť, víno môže dostať až 34 bodov za každé hľadisko. Celkový súčet bodov tvorí index príjemnosti vína, max. 100 bodov. Podľa L.Maroniho už vína s indexom od 75 bodov stoja za dobré pitie.

 

Ručný zber prebieha v dvoch fázach - hrozno z prvého zberu zabezpečí vôňu, hrozno z druhého posilní štruktúru vína. Pred ďalším spracovaním prejde hrozno striktným triedením, aby sa spracovali len najlepšie bobule. Macerácia na šupkách pri 5°C trvá jednu noc. Pre zachovanie celistvosti šupiek je hrozno lisované veľmi zľahka. Fermentácia prebieha pri kontrolovanej teplote 18°C. 

Farba je svetlá žltá so zelenkastými odleskami. Vo vôni cítime broskyne, grapefruity, čiernu bazu a listy paradajok. Chuť len potvrdzuje to, čo nám poskytla vôňa.

Víno vhodné k jedlám z mäkkýšov, homárom (obzvlášť ku katalánskym homárom), krevetám, rybím polievkam, neapolským sardinkám.

Obsah alkoholu 14,5%, servírujeme vychladené na 12°C. 

 

Vinárstvo:

Na miernych svahoch DOC oblasti Collio sa rozkladá 30 ha viníc vinárstva Castello di Spessa, ďalších 35 ha viníc sa nachádza v DOC oblasti Isonzo.

Vína z tohto vinárstva boli spomínané už v 16. storočí. 

Castello di Spessa patrí aj dnes do najužšej špičky vinástiev z Friuli, k čomu veľkou mierou prispieva aj jeden z nalepších talianskych enológov, pán Gianni Menotti.