The Rose Brut, Metodo Classico 2005/2006
Hodnotenie vína




Po veľkom úspechu klasického bieleho sektu v roku 2003, začali Velenosi vyrábať klasickou šampanskou metódou aj sekt ružový, taktiež z odrôd Pinot Noir a Chardonnay. Červené hrozno Pinot Noir sa vinifikujú na biely spôsob s veľmi krátkym pôsobením muštu na šupkách pri nízkej teplote (10°C).
Elegantná staroružová farba s purpurovým nádychom a s odleskami starej medi. Intenzívna hlboká vôňa, najprv so zjavným kvasinkovým tónom ale hneď po ňom vystupujú do popredia čerešňové a kvetinové tóny s náznakmi korenia. Chuť je rovnako veľmi bohatá, štrukturovaná, dlhotrvajúca, harmonická, pekne svieža s kvetinovými a ovocnými podtónmi a nepatrnou tabakovou dochuťou. Veľmi pekná rovnováha medzi ovocnou chuťou a príjemným nádychom dreva.
Krásne sa snúbi so všetkými dôležitými mäsovými jedlami, hlavne s pečeným mäsom bielym aj červeným, s kačkou, husou, vhodne sprevádza aj ostatnú divinu. Je to skvelý aperitív a je vhodné aj na záver jedla k ľahkým dezertom.
Obsah alkoholu 12,5%.
Vinárstvo:
Vinárstvo Velenosi vzniklo vďaka záujmu a nadšeniu dvoch mladých ľudí, manželov Angely a Ercole Velenosi v roku 1984. Aj keď vo vinárskom sektore pracujú len niekoľko desaťročí, je dnes toto vinárstvo jedným z najlepších v regióne Marche, so sídlom v meste Ascoli Piceno, kúsok od východného pobrežia Jadranského mora.
Nadšenie a láska k vínu, k tvrdej práci na vinici aj v pivnici pretrváva dodnes a prináša svoja výsledky. Táto práca je samozrejme podporená najmodernejšou technológiou výroby vína a spoluprácou s renomovaným vynikajúcim enológom Dr. Attiliom Pagli.
Vinárska produkcia zahŕňa tradičné odrody regiónu, tj. biele Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Morro a v menšej miere aj ďalšie medzinárodné odrody.
Aj základné vína tohto vinárstva dosahujú vynikajúcu kvalitu a tie najlepšie dostávajú najvýznamnejšie ocenenia a hodnotenia nielen medzi talianskymi vínami, ale i vo svetovom meradle.