Content
romano dal forno - valpolicella superiore et9

Valpolicella Superiore DOC 2008

Romano dal Forno
Cena: 290,00 €
Bez DPH: 241,67 €
290,00 €
1,500l.
Skladom u dodávateľa

Hodnotenie vína

Veronelli: 95 bodov3 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Gambero Rosso: 3f Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
Wine Spectator: 91/100 Najuznávanejší svetový časopis o víne. Používa 100 bodovú stupnicu hodnotenia. 95-100b.- Classic- veľké víno 90-94b. - Outstanding - víno s vynikajúcim charakterom a štýlom 85-89b. - Very good - víno so špecifickými kvalitami 80-84b. - Good - kvalitné dobréé víno 75-79b. - Mediocre - piteľné víno, ktoré môže mať menšie nedostatky 50-74b. - neodporúča sa.

Romano dal Forno je mimoriadny vinár a jeho Valpolicella Superiore je úplne mimoriadne víno. Jeho verzia Valpolicelly predstavuje obrat v zažívanom výrobnom postupe. Na výrobu sa používa hrozno Corvina a Rondinella veľmi krátko vysušené, samozrejme tej najvyššej, neuveriteľne dokonalej kvality.

Vďaka tomu má toto nádherné víno intenzívnu vôňu, plné telo a dokonalú vyváženosť s veľmi jemnou horkosťou čerešňovej kôstky v dochuti, typickou pre Amarone.

Hodí sa takmer ku všetkým mäsám, tmavým aj bielym.

Vhodné je podávať pri teplote 16° - 18°C.

Obsah alkoholu 14,5%.

Vinárstvo:

Romano dal Forno je nazývaný „Il Re della Valpolicella" (kráľ Valpolicelly) a naozaj je jedným z kráľov Amarone, skvelého talianskeho vína.

Toto rodinné vinárstvo sa nachádza v údolí Val d'Illasi, kde rodina dal Forno hospodári na 12,5 hektároch viníc už štvrtú generáciu. Už dedko Romana, Luigi dal Forno, bol dobre známy vďaka kvalite svojich vín. Romano od mladosti pracoval na vinici a v 22 rokoch sa zoznámil s Giuseppe Quintarellim, ktorý nasmeroval jeho životnú dráhu a filozofiu k dosahovaniu maximálnej kvality pri výrobe vína. Od roku 1983 začal pracovať samostatne, keď prevzal do svojich rúk rodinné hospodárstvo. V roku 1990 postavil a najmodernejšou technológiou vybavil nové vinárstvo. Vinice sa nachádzajú mimo oblasť Valpolicella Classico.