Velenosi Brut, Spumante Metodo Classico 2011/2012
Hodnotenie vína
Keď Ercole Velenosi so svojimi enológmi a spolupracovníkmi analyzoval pôdu svojich viníc zistil, že sú splnené všetky podmienky pre to, aby sa na nich pestoval vinič (hlavne Pinot Noir) na výrobu veľkých šumivých vín. To bol začiatok histórie výroby skvelého šumivého vína, vyrábaného klasickou šampanskou metódou. Odrody Pinot Noir a Chardonnay. Suché šumivé víno, ktoré dosahuje kvalít veľkých vín zo Champagne.
Svieže a elegantné vo vôni, bohatá a plná zamatová chuť, ktorú neruší veľká perlivosť. Vyrába sa v limitovanom počte fliaš.
Oceníme ho najmä ako aperitív, výborne sprevádza predjedlá z morských plodov a predjedlá všeobecne. Ako všetky šumivé vína vyrábané šampanskou metódou, veľmi dobre sa hodí ako sprievod k celému slávnostnému jedlu.
Servírujeme pri teplote 7-9°C.
Obsah alkoholu 12,5%.
Vinárstvo:
Vinárstvo Velenosi vzniklo vďaka záujmu a nadšeniu dvoch mladých ľudí, manželov Angely a Ercole Velenosi v roku 1984. Aj keď vo vinárskom sektore pracujú len niekoľko desaťročí, je dnes toto vinárstvo jedným z najlepších v regióne Marche, so sídlom v meste Ascoli Piceno, kúsok od východného pobrežia Jadranského mora.
Nadšenie a láska k vínu, k tvrdej práci na vinici aj v pivnici pretrváva dodnes a prináša svoja výsledky. Táto práca je samozrejme podporená najmodernejšou technológiou výroby vína a spoluprácou s renomovaným vynikajúcim enológom Dr. Attiliom Pagli.
Vinárska produkcia zahŕňa tradičné odrody regiónu, tj. biele Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Morro a v menšej miere aj ďalšie medzinárodné odrody.
Aj základné vína tohto vinárstva dosahujú vynikajúcu kvalitu a tie najlepšie dostávajú najvýznamnejšie ocenenia a hodnotenia nielen medzi talianskymi vínami, ale i vo svetovom meradle.