Content
134_villa-di-chiesa-vermentino-di-sardegna-doc.jpg134_villa-di-chiesa-vermentino-di-sardegna-doc.jpg

Villa di Chiesa, Vermentino di Sardegna DOC 2014

Cantina Santadi
Cena: 31,20 €
Bez DPH: 26,00 €
Skladom u dodávateľa

Hodnotenie vína

Veronelli: 90 bodov3 Veronelliho sprievodca talianskymi vínami platí v Taliansku, najmä v odborných kruhoch, za najrešpektovanejší referenčný prameň. Hodnotí sa 1-3 hviezdičkami a 100 bodovou stupnicou (bodové hodnotenie nie je pravidlom pri každom hodnotenom víne). Vína, ktoré hodnotiteľov zaujali najviac (max. 20 vín) sú ocenené Veronelliho slniečkom.
Gambero Rosso: 2 Sprievodca Vini d'Italia vydavateľstva Gambero Rosso je najrenomovanejšou a zároveň najpopulárnejšou príručkou pokiaľ ide o talianske vína. Už zaradenie do tohto katalógu je prestížnou záležitosťou pre každého talianskeho vinára. Kvalita vín je hodnotená symbolmi pohárov: 3 poháre - najvyššie hodnotenie,vynikajúce mimoriadne víno, 2 červené poháre - veľmi dobré až výborné víno, ktoré sa dostalo pri hodnotení do najužšieho finále, 2 poháre - veľmi dobré víno vo svojej kategórii, 1 pohár - dobré a veľmi pekné víno.
Duemilavini: 4 Sprievodca talianskymi vínami Talianskej asociácie someliérov AIS. Systém hodnotenia je založený na 100 bodovej stupnici a ocenení jedným až piatimi strapcami hrozna. 5 strapcov (91-100b.) - vynikajúce, mimoriadne víno, 4 hrozná (85-90b.) - veľké, veľmi pekné víno, 3 hrozná (80-84b.) - nadpriemerne dobré víno, 2 hrozná (70-74b.) - priemerné avšak príjemné víno.

Blend typického Vermentina (60%) s ušľachtilým Chardonnay (40%) vyrobený v barikových sudoch.

Slamová farba s iskrivými zábleskami zlatej a zelenkastej farby. Jemná vôňa exotického ovocia s dominantnými maslovými a banánovými tónmi. Chuť hladká, lahodná a dlhotrvajúca s vanilkovým a pomarančovým záverom. Veľmi lahodné a harmonické víno.

Podávať sa môže k mäsu bielemu aj červenému, k pečeným rybám a stredne vyzretým syrom.

Odporúčaná teplota pri servírovaní je 12 – 14°C.

Obsah alkoholu 

Vinárstvo:

Vinárstvo Santadi bolo založené v roku 1960 ako družstvo malých vinárov. Začiatkom 90-tych rokov si nové vedenie družstva postavilo pred seba veľmi ambiciózny projekt, keď sa rozhodlo vinárstvo zásadne zmodernizovať, sústrediť sa na pestovanie tradičných odrôd, a tým zdôrazniť špecifickosť veľmi zaujímavej oblasti Sulcis na juhu Sardínie. S tým súvisí aj maximálny dôraz na kvalitu vína. Ako konzultanta k spolupráci prizvali jedného z najrenomovanejších talianskych a svetových enológov Giacoma Tachis.

Dnes je Cantina Santadi jedným z dvoch najlepších sardínskych vinárstiev a je pojmom aj v celosvetovom meradle. Typické vína tohto vinárstva sú skvostné biele Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.