Vin Santo di Carmignano DOC Riserva 2003/2010
Hodnotenie vína
Tradičné toskánske dezertné víno, ktoré sa pije k sladkým dezertom alebo len tak k meditácii. Pripravuje sa z vybraných hrozien bielej odrody Trebbiano, ktoré po zbere niekoľko mesiacov schnú na rohožiach z rákosia. Víno potom kvasí a zreje viac ako štyri roky v čerešňových, dubových a gaštanových súdkoch.
Plná vôňa sušených hrozienok a marhúľ, sladká zamatová chuť s výraznou marhuľovou marmeládou.
Vinárstvo:
Vinárstvo Capezzana a jeho vína majú veľmi dlhú tradíciu a pôsobivú, najmenej 1200 rokov starú, históriu. V štátnom archíve vo Florencii sa nachádza dokument – zmluva z roku 804 o prenájme usadlosti spolu s vinicami a olivovými hájmi. Víno sa tu ale pestovalo už v predrímskej dobe, pred cca 3000 rokmi.
Usadlosť Capezzana, bývalé panstvo rodu Medici, je od začiatku minulého storočia v majetku starej šľachtickej rodiny Contini Bonacossi. Jej vinice sú súčasťou jednej z najmenších DOCG oblastí – Carmignano. Je zásluhou predovšetkým kniežaťa Uga Contini Bonacossi, že sa v roku 1975 vrátil vínam tejto oblasti historický názov Carmignano, do tej doby to bola iba podoblasť Chianti Montalbano. Rodina Bonacossi vedie vinárstvo s tou najlepšou filozofiou: „Vernosť tradícii, ale tradícii, ktorá nie je kamenná, ale v prirodzenom pohybe...nesmie sa stratiť charakter vína a oblasti, kde sa víno vyrába...tradícia je aj výsledok mnohých zlepšení a inovácií, ktoré sa časom preverujú novými generáciami vinárov."