Chianti Classico Riserva DOCG 2011/2012
Hodnotenie vína
Riserva sa vyrába len v najlepších ročníkoch. Všetky vína vinárstva, aj táto Riserva, sú certifikované bio vína. Víno je vyrobené výhradne z pôvodného hrozna v tej najlepšej kvalite. Odrodové zloženie je 90% Sangiovese s pridaním 10% odrody Canaiolo. Expozícia viníc je na juhozápad v nadmorskej výške 350 mnm. Pôda je prevažne ílovitá s vápencovým podložím. Vinice, na ktorých sa pestuje hrozno výhradne na Riservu majú až 35 rokov. Aj pri tomto víne je úplnou samozrejmosťou ručný zber a triedený zber, ktorý začína v prvej polovici septembra. Macerácia na šupkách trvá najmenej tri týždne, zrenie prebieha vo francúzskych a rakúskych sudoch rôznych veľkostí najmenej 24 mesiacov. Než sa víno dostane k zákazníkovi, musí ešte najmenej štyri mesiace ostať vo fľaši. Ročná produkcia je maximálne 14 000 kusov.
Farba je intenzívna, hlboká rubínová. Prevláda vôňa po červenom ovocí, višniach, muškátovom oriešku a čiernom korení. Teplé a primerane mäkké na podnebí, v závere je elegantné a veľmi svieže s vyzretou trieslovinkou.
Teplota podávania je ideálna pri 18°C.
Obsah alkoholu 14,5%.
Táto Riserva je vhodná aj na dlhšie uloženie.
Vinárstvo:
Prestížne vinárstvo zo srdca klasického Chianti s dôrazom na biologickú výrobu vína, ktorého taliansky názov môžeme preložiť ako „opátstvo dobrej úrody".
Toskánske vinárstvo Badia a Coltibuono nájdeme v samom srdci oblasti Chianti Classico. V 11 storočí bol na jednom z najvyšších kopcov vybudovaný románsky kláštor, okolo ktorého tamojší mnísi vysádzali vinice a priebehu storočí obhospodarovali niekoľko tisíc akrov viníc. V roku 1810, keď bolo Toskánsko pod nadvládou Napoleona, však museli mnísi kláštor opustiť. Sekularizované opátstvo spolu s priľahlými pozemkami v polovici 19. Storočia kúpil bankár z Florencie, predok dnešných majiteľov, rodiny Stucchi Prinetti.